Denna sidan är på Svenska och här kommer jag skriva om mitt liv i Exil då jag anser att jag på grund av ålder och arbetslöshet tvingats från mitt egna land för att kunna leva ett drägligt liv på den ersättning som att gå i pension erbjuder. Vi är fler och jag träffar och har träffat många andra Svenska Seniorer som flytt den ständiga förnedringen som ålderismen innebär. Att arbeta in i döden var inte tanken och nedmonteringen av ett redan trasigt  samhälle är en av orsakerna till den morderna ättestupan!

Jag är Christer, 63 år och inte död än!


Att kliva av hamsterhjulet: En reflektion över åldersrasism och en ny start

Det börjar med ett telefonsamtal. Jag är över 60, arbetslös, och ska ha ett möte med Arbetsförmedlingen. Redan när jag ringer och hamnar i en telefonkö börjar tankarna snurra. Efter en stunds väntan kopplas jag fram till en röst som talar förortssvenska – ett språk som bär med sig en viss ton, en viss attityd. Jag tänker för mig själv: "Det här kan bli intressant." Men efter samtalet är det inte nyfikenhet jag känner, utan en djup olust. Orden som sades ekar i huvudet, och jag kan inte skaka av mig känslan av att jag precis har blivit hotad, om än subtilt.

Under samtalet fanns det något i rösten, i formuleringarna, som kändes som en knytnäve insvept i bomull. Inga direkta hotelser, inget som skulle hålla i en domstol, men undertoner som antydde att min ersättning kunde dras in, att jag borde veta min plats, att jag inte har mycket att säga till om. Jag föreställer mig personen på andra sidan luren göra en mental high five med sig själv – ännu en äldre person som viker ner sig, ännu en som inte orkar bråka. Och jag? Jag accepterade det i stunden. Inte för att jag ville, utan för att jag kände att jag inte längre vill vara en del av ett samhälle som fungerar så här.

Efteråt sitter jag där med en värkande känsla i bröstet. Efter en timmes grubblande och värkande beslutar jag mig för att ta kontroll. Jag loggar in på Pensionsmyndighetens hemsida och ansöker om pension från och med april. Inte för att jag tänker sluta vara kreativ – jag har fortfarande idéer, projekt och en vilja att skapa – utan för att jag inte längre orkar vara en kugge i det svenska systemets maskineri. Jag bestämmer mig för att kliva av hamsterhjulet, inte bara från Arbetsförmedlingen utan från hela den här föreställningen om att jag ska fortsätta dansa efter deras pipa. Istället börjar jag planera en omstart i ett annat land, på en annan väg. Kanske finns det någonstans där ute där min erfarenhet och kunskap faktiskt uppskattas, istället för att ses som en belastning av det svenska systemet.

Åldersrasism – ett tyst gift i samhället

Min upplevelse är inte unik. Åldersdiskriminering, eller åldersrasism som det ibland kallas, är ett fenomen som kryper in i vardagen för många över 60. Det är inte alltid uppenbart – ingen står med en megafon och skriker att äldre inte är välkomna. Istället gömmer det sig i attityder, i byråkratiska processer, i hur vi behandlas av myndigheter och arbetsgivare. När jag hörde de underliggande hoten i samtalet med Arbetsförmedlingen var det inte bara en enskild persons ordval. Det var ett eko av ett större system som verkar ha bestämt att när du passerar en viss ålder är du inte längre en resurs, utan ett problem.

Statistik visar att arbetslöshet bland äldre är ett växande problem i Sverige. Enligt Arbetsförmedlingens rapporter är det betydligt svårare för personer över 55 att få nytt jobb jämfört med yngre grupper. Arbetsgivare tvekar, kanske för att de tror att vi är mindre flexibla, mindre tekniskt kunniga, eller för nära pensionen för att vara värda investeringen. Men vad händer när vi fortfarande vill och kan bidra? Då möts vi av en mur av fördomar – och i mitt fall en myndighet som verkar mer intresserad av att skrämma än att stötta.

Hot som vapen

Det som gjorde samtalet så obehagligt var inte bara vad som sades, utan hur det sades. Jag kunde höra en ton av makt, en antydan om att jag borde vara rädd. "Om du inte gör som vi säger, om du inte rättar in dig i ledet, då kan det få konsekvenser." Det påminde mig om de där försäljarna som lurar äldre att köpa lotter eller onödiga prenumerationer – en sorts utnyttjande av sårbarhet. Men här var det ingen privat aktör, utan en myndighet som ska finnas till för att hjälpa mig. Istället kändes det som att jag blev pissad på, ursäkta uttrycket, bara för att jag har vågat bli gammal.

Hot om indragning av ersättning är inte bara ett administrativt verktyg – det är ett psykologiskt vapen. För många äldre är ekonomin redan skör. Att leva på a-kassa eller andra bidrag är ingen lyx, det är en nödvändighet. När någon då antyder att även den lilla tryggheten kan ryckas undan, skapas en rädsla som är svår att skaka av sig. Jag valde att inte bråka i stunden, men det valet handlade inte om svaghet. Det handlade om att jag inte längre vill ge dem makten att definiera mitt värde.

Hamsterhjulet och jakten på värdighet

Samhället är uppbyggt som ett hamsterhjul för många av oss. Vi springer och springer – jobb, skatter, ansvar – och förväntar oss att det ska leda någonstans. Men när vi blir äldre verkar hjulet stanna, och istället för en mjuk landning kastas vi ut i kylan. Jag har jobbat i årtionden, betalat min skatt, hållit samhället rullande. Ändå står jag här och känner mig som en börda, en som ska skämmas för att jag inte längre passar in i mallen.

Det är inte bara Arbetsförmedlingen som bär skulden. Det är en kultur, en inställning som genomsyrar allt från arbetsmarknad till media. Äldre porträtteras som svaga, som offer, eller som pittoreska pensionärer som stickar och dricker te. Men vi är människor med drömmar, med kraft, med vilja att leva – inte bara överleva. När jag bestämde mig för att gå i pension och lämna Sverige var det ett nej till den bilden. Jag vill inte vara en del av ett system som pissar på mig för att jag har grått hår och några rynkor.

En ny framtid på mina villkor

Så vad gör jag nu? I april börjar min pension, men det betyder inte att jag lägger mig ner och slutar leva. Tvärtom. Jag planerar att starta om i ett annat land, på en annan väg. Kanske blir det någonstans där erfarenhet och kunskap värderas högre än i det svenska systemet, där jag inte bara är en siffra i statistiken utan en person med något att erbjuda. Jag kommer inte sluta vara kreativ – jag har idéer som väntar på att bli verklighet, projekt som jag vill ge liv. Men jag vill göra det på mina villkor, inte på någon annans.

Åldersrasism och hot om indragning av ersättning är inte bara en personlig förolämpning – det är ett samhällsproblem. Vi måste börja se äldre som en resurs, inte som en belastning. Vi måste sluta använda rädsla som ett verktyg för att hålla folk i schack. För min del är jag klar med att springa i hjulet. Jag kliver av, och jag gör det med huvudet högt. Sverige får klara sig utan mig – jag tänker hitta en plats där jag kan vara mig själv, fullt ut.

2025-04-02


Att leva i exil från ett trasigt system: Ålderism och samhällets förtryck!

Ålderism är inte alltid uppenbar. Den gömmer sig i arbetsgivares blickar som dras till yngre kandidater, i jobbannonser som subtilt signalerar att "energi" och "flexibilitet" är kodord för ungdom, och i ett samhälle som alltmer ser äldre som en börda snarare än en resurs. För den som passerat 50, eller till och med 60, blir arbetsmarknaden en alltmer ogästvänlig plats. Studier visar att äldre arbetssökande ofta får färre svar på sina ansökningar, även när deras kvalifikationer är likvärdiga eller överlägsna yngre konkurrenters. Detta är inte bara en fråga om fördomar hos enskilda arbetsgivare – det är ett systemfel som genomsyrar hela samhällsstrukturen.

Read more »